Kolmosluokkalaiset näyttävät mitä on todellinen yrittäjyyskasvatus

Puhuin AEL:n järjestämässä digitaalisen julkaisemisen teemapäivässä 26.4. Oma puheenvuoroni käsitteli sisältöbisneksen murrosta, uudenlaista lukukokemusta ja jakelukanavan uutta tulemista. Ei enempää siitä, sillä haluan jakaa jälkeeni esiintyneen puhujakollega Risto Korhosen kertoman inspiroivan tarinan.

Applen iBooks-kirjakaupasta löytyy teos nimeltä Eläinten talvi. Jos luet tätä iPadilta tai sellainen lojuu käden ulottuvilla, kannattaa ladata ilmainen opus tältä istumalta. Kirja on kolmosluokkalaisten kuvittama ja julkaisema 12-sivuinen kuvaus eläinten tavasta selviytyä talvesta.

Teos on ilmainen. Siitä voisi vallan mainiosti pyytää pienen maksunkin. Risto ehdotti kirjan myymistä luokkaretken rahoittamiseksi iänikuisten toffeekarkkien ja vessapapereiden sijaan.

Idea on mielestäni mainio, mutta ei vaan siksi, että se tarjoaa perseenpyyhintävälineistön tilalle uutta kauppatavaraa. Oman tuotteen kehittäminen, julkaiseminen ja markkinointi on mitä mainioin harjoitus yrittäjämäisestä toiminnasta. Nassikoiden itse kehittämän ja kauppaaman tuotteen eurot vastaavat takuulla vuosien yrittäjyyskasvatusta. Yrittäminen on mielestäni lähtökohtaisesti sellainen laji, ettei sitä opi kuin tekemällä.

Siinä missä vanhemmat luukuttavat namilaatikoita työpaikoillaan, lapset joutuvat itse kuvittamaan ja kirjoittamaan kirjansa. Toki ahkerat kasvattajat voivat sitten markkinoida Facebookissa jälkikasvunsa hengentuotetta. Eikä julkaisukaan välttämättä onnistuisi ilman opettajan apua.

Eläinten talvi on jälleen esimerkki teknologian mahdollistavasta vaikutuksesta. Kuka olisi uskonut viisi vuotta sitten, että kolmosluokka voi opettajan avulla julkaista oman kirjan? Nyt homma hoitui sen suuremmitta murheitta. Hienoa, 3a-luokan oppilaat!

 

2 kommentti tähän julkaisuun: “Kolmosluokkalaiset näyttävät mitä on todellinen yrittäjyyskasvatus

 1. Kari Vahtolammi

  Meillä Pilpalassa koululaiset tekivät klassisella tekniikalla oman kirjan. Kirja koostui jokaisen oppilaan kirjoittamasta (kertomasta) tarinasta sekä sen kuvituksesta. Vanhempien apua tarvittiin kirjan toimittamisessa, painattamisessa ja myynnissä.Kirja oli tehty varainhankintaan ja se onnistui mukavasti.

  Mutta tuota ajatusta voisi kyllä viedä eteenpäin tuonne elektroniseen kirjaan. Eli tuo Eläinten talvi on kyllä tosi hieno esimerkki siitä mihin tekniikka taipuu.

  Tosi mukava kuulla, että tekniikkaa käytetään uudella tavalla jo alakoulussa 🙂

  Vastaa
  1. Pär Österlund Artikkelin tekijä

   Hauska kuulla, että kirjoja on tehtailtu kouluissa jo aiemmin! Toivottavasti teknologia madaltaa kynnystä entisestään, jotta yhä useampi koulu voi tehdä omia digitaalisia tuotteita.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Spämmin välttämiseksi: *