Työkaveriin on pakko luottaa

Mediassa on vaahdottu Hilkka Ahteen saamista potkuista. Lehtimiesten painostuksen jälkeen syyksi paljastui luottamuspula, joka tulkittiin niin, ettei syitä oikeasti ollut. Tämä ajoi minut pohtimaan työn ja elämän teennäistä kahtiajakoa.

Mieti mitä tapahtuisi, jos et yhtäkkiä enää voisikaan luottaa parhaaseen ystävääsi. Olisiko hän enää paras ystäväsi? Luultavasti ei olisi. Näin ollen luottamuspula on täysin legitiimi syy antaa potkut ystävälle. Miksi sama ei pätisi töissä?

Tehdaslinjalla työskentelyn aikakautena ammattitaito oli helppo erottaa kaikesta muusta. Jos edelliseltä kaverilta tuli sopivassa kunnossa olevia osia linjaa pitkin, kaikki saivat työnsä tehtyä. Ikävä kyllä harvan työ on enää niin yksiselitteistä.

Usein työ vaatii paljon yhdessä tekemistä (etenkin) lähimpien työtovereiden kanssa. Te teette kaikki töitä yhteistä päämäärää kohti, mutta ette voi tehdä kaikkea yhdessä. Etkä voi tehdä kaikkea yksin.

Työtoverisi käyvät tapaamisissa, joissa sinä et käy. Sinä käyt tapaamisissa, joissa he eivät käy. Eikä kukaan voi tarkistaa, puhuttiinko tapaamisissa oikeista asioista ja punottiinko niissä tarkoituksenmukaisia suunnitelmia.

Työkaverit joutuvat siis luottamaan toisiinsa, koska he eivät näe millaista tavaraa tehdaslinja tuo eteen. Täytyy vain uskoa, että edellinen työvaihe tuli hoidettua kunnolla. Karu totuus paljastuu vasta paljon myöhemmin.

Työyhteisön kannalta on aivan oleellista, että kaikki luottavat toisiinsa ja että yhteistyö sujuu hyvin. Jos joku änkyröi vastaan tai myrkyttää luottamuksen ilmapiirin, se on mielestäni jopa tuhoisampaa kuin ammattitaidottomuus. Taitoja voi aina oppia, asennetta ei niinkään. Yhtä kliseistä kuin totta.

P.S. Ei, tämä ei ollut kannanotto tapaukseen Hilkka Ahde. En tiedä siitä tarpeeksi valitakseni puolta. Kyseinen tapaus vain inspiroi ajattelemaan luottamuksen roolia työyhteisössä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Spämmin välttämiseksi: *