Teetkö jatkuvasti tyhmyyksiä tietämättäsi?

Lobotomia on neurokirurginen toimenpide, jossa otsalohkon yhteydet muihin aivoihin katkotaan. Kyseessä on siis tahallisesti aiheutettu aivovamma, jonka kehittänyt portugalilaislääkäri Egas Moniz pokkasi toimenpiteestä Nobelin 1949.

Vuoteen 1971 asti homoseksuaalinen kanssakäyminen oli Suomessa rikos. Tämän jälkeen homoseksuaalisuus nähtiin sairautena. Vasta vuosikymmen myöhemmin, vuonna 1981, homous poistettiin virallisista tautiluokituksista.

Yritysjohtajat ovat pitkään motivoineet työntekijöitä bonuksilla. Nykyisin tiedetään, että raha on huono motivaattori. Kun siitä ei enää ole akuuttia pulaa, se menettää tehonsa. Ja bonuksen muodossa se heikentää työsuoritusta etenkin, jos työsuoritus vaatii ajattelua ja bonus on suuri.

Eivät psykologisia sairauksia hoitavat lääkärit halunneet vammauttaa potilaitaan. Tai homouden ”parantamista” yrittäneet tohtorit: eivät hekään tarkoittaneet pahaa. Saati sitten kalliilla bonuksilla työsuorituksia pilaavat johtajat.

Mikä heitä sitten yhdistää? He kaikki tekivät jotakin, jonka kokivat pakolliseksi ja asiaan kuuluvaksi. He tarkoittivat hyvää, mutta tekivät toimenpiteitä, joista ei ollut mitään hyötyä. Itse asiassa niistä oli haittaa.

Melko todennäköisesti teemme kaikki samanlaisia tyhmyyksiä päivät pitkät autuaan tietämättöminä. Toimialan perinteet, yliopistossa opitut teesit ja isän toitottamat totuudet saavat meidät toimimaan niin kuin toimimme.

Välillä on kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään, onko tekemisessä mitään mieltä.

Pitääkö sinulla olla toimisto keskustassa vain, koska kaikilla muillakin juristeilla on? Oletko tullut miettineeksi, että autoileva Nummelassa asuva asiakas kokee Suomen kalleimmat neliöt tuskalliseksi paikaksi vierailla?

Haluaako asiakkaasi oikeasti, että vastaat hänelle ympäripyöreällä latteudella sen sijaan, että myöntäisit, ettet oikeasti osaa vastata kysymykseen? Tietämättömyyden myöntäminen on tuskallista, mutta luultavasti asiakas näkee sumutuksesi läpi kuitenkin.

Mitä itsestään selvempänä pidät tiettyä tapaasi toimia, sitä kiireemmin sinun pitäisi kyseenalaistaa se. Kokeile tehdä välillä toisin ja katso, muuttuuko mikään.

Parhaassa tapauksessa lopputulos paranee ja pääset itse helpommalla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Spämmin välttämiseksi: *