Pelkurijohtaja tekee päätökset jälkikäteen

Pauli Aalto-Setälä totesi Solitan MeetingPoint-seminaarissa, että ihmiset pääsevät yllättävän hyvin tavoitteisiin, jos he tietävät, mitä ne ovat. Varmasti melkein kaikki voivat kokemustensa perusteella allekirjoittaa väitteen. Miksi sitten porukka paahtaa duunia vailla selkeitä tavoitteita?

Tavoitteiden asettaminen vaatii tiedon siitä, mitä halutaan saada aikaiseksi. Esimerkiksi yrityksessä tavoitteiden asettaminen on helppoa, jos putkalla on selkeä strategia. Eli tiedetään mihin lopulta halutaan päästä.

Jos kertoisin tätä juttua yleisön edessä, pyytäisin nyt kaikkia heitä nostamaan käden, jotka kokevat yrityksensä strategian olevan yksiselitteinen ja selkeä. Enkä olettaisi näkeväni yhtäkään käpälää.

Mistä epäselvät ja epämääräiset strategiat johtuvat? Siitä, etteivät yritysten johtajat uskalla tehdä päätöksiä. Epämääräisen päätöksen voi jälkeenpäin perustella oikeaksi. Kävi miten kävi. Selkeää päätöstä on helppo noudattaa, mutta sitä on vaikea jälkikäteen kiistää. Siksi se pelottaa. Siitä joutuu edesvastuuseen.

Jos työntekijöistä halutaan saada tuplatehot irti, pitää tehdä selkeitä päätöksiä. Tavoitteiden asettaminen on johtajan tärkein tehtävä.

1 kommentti tähän julkaisuun: “Pelkurijohtaja tekee päätökset jälkikäteen

 1. Matti Kortteus

  eAsiaa,

  usein katkeaa mystisestä syystä sen strategian perusidea. Se valmistellaan osallistavasti, mutta sitten sen hyödyntäminen päätöksiä tehtäessä nilkuttaa. Minusta on helppoa toimia päättäjänä, kun voin peilata asiaa strategiaa vasten. Jo päätös sopii siihen, niin ok. Mikäli ei ole strategiaa tukeva, harkitsen uudelleen.

  Joskus sitten tulee liikaa niitä sopimattomia päätöksiä ehdolle, sitten pitää miettiä onko olosuhteet toimialalla muuttumassa vaiko peräti jo muuttuneet. Silloin onkin sitten strategian tarkastelun paikka.

  Pahinta bisneksessä on pättämättömyys ja ratkaisujen leijuttaminen.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Spämmin välttämiseksi: *