Ostaminen kannattaa tehdä vaikeaksi

Ostamisen helppoutta toitotetaan tämän tästä ja olen puhunut sen puolesta itsekin. Nyt takinkäännön aika on ovella. Olen nimittäin tullut siihen lopputulokseen, että ostaminen kannattaa välillä tehdä pirun hankalaksi.

Verrataan hankinnan tekemistä vaikka pariutumiseen. Yhden illan jutuksi voi kelvata ravintolan helpoin säällinen poka, mutta kuka haluaisi hänet puolisokseen? * Luultavasti ani harva. Silti monet yritykset kilpailevat siitä, kuka on helpoin vaihtoehto. Älytöntä, eikö totta?

Suurempia hankintoja tekevien yritysten palkkalistoilta löytyy jopa omat ammattilaisensa ihan ostamista varten. Tämä jos mikä on selvä merkki siitä, ettei ostaminen saa olla liian yksinkertaista. Muuten ostajarassut joutaisivat leipäjonoon. Tai ainakin jättäisivät sen helpon ratkaisun ostamatta, jotteivät näyttäisi turhilta.

En kuitenkaan tarkoita, että Alepan pitää piilottaa ostokset metsään ja pakottaa asiakkaitaan testaamaan suunnistustaitojaan etsimällä ostoskassia maitotölkki kerrallaan hyttysten valtaamasta kuusikosta.

Edulliset ostokset kannattaa myydä mahdollisimman helposti tulevaisuudessakin. Ei kukaan jaksa taistella kahta tuntia uusimman Angry Birdsin ostamiseksi. Mutta mitä kalliimpi ostos, sitä enemmän sen eteen kannattaa tehdä töitä.

Poikkeuksen tähänkin sääntöön muodostavat kauppiaat. Heidän kannattaisi mielestäni näyttää asiakkailleen kuinka paljon töitä he ovat tehneet sen eteen, että heiltä olisi helppo ostaa. Silloin helppous on itsessään arvokasta.

*) Huomaa suurella vaivalla sukupuolineutraaliksi kirjoitettu esimerkki. Pisteet poliittisesta korrektiudesta ropisevat laariini!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Spämmin välttämiseksi: *