Miksi Microsoft on Applea parempi?

Lyhyt vastaus on, ettei sillä ole väliä. Eikä liioin sillä, onko Microsoft todella Applea parempi vai toisin päin. Valitsemalla sopivan mittarin, voit argumentoida kumpaan suuntaan tahansa.

Miksi kahden jättimäisen yhdysvaltalaisen teknologiayrityksen vertailu sitten herättää niin vahvoja tunteita? Kyseessä on fanboy-ilmiö.

Fanboy on ahkerasti verkossa viljelty nimi tietyn valmistajan, tuotteen tai vaikkapa bändin kiihkeälle puolustajalle. Legenda kertoo, että varsinaisen fanboy-sanan alkuperä olisi vuonna 1973 järjestetty sarjakuvatapahtuma, jossa eräs Marvel-fani oli tehnyt Fanboy-nimisen lehden suosikkisarjakuvajulkaisijastaan.

Päädyt fanboyksi, koska suojelet itseäsi ostokrapulana tunnetulta kognitiiviselta dissonanssilta. Teit tunnepohjaisen päätöksen, jota vastustavat järkiperäiset argumentit tuntuvat kiusallisilta. Kun olet tehnyt kalliin hankinnan, perustelet itsellesi valinneesi oikein.

Fanboy-ilmiötä ei useinkaan esiinny esimerkiksi vessapaperin- tai bensanostajien keskuudessa. Tämä johtuu siitä, että he ovat panttivankeja.

Panttivanki on mainosmiesten lanseeraama termi ihmiselle, jonka on pakko ostaa tietynlaisia tuotteita. Koska et pärjää ilman vessapaperia, olet panttivanki.

Näin ollen fanboyismi liittyy vahvasti vapaisiin valintoihin. Pärjäisit hyvin ilman tablettitietokonetta, mutta päätit silti ostaa sellaisen. Päätit panostaa hankintaasi aimo tukun rahaa.

Valintasi vaikuttaa vahvasti minäkuvaasi. Esimerkiksi Apple ei mainonnassaan yritä ylipuhua sinua tuotteensa ylivertaisuudesta, vaan kertoo minkälaiset ihmiset heidän tuotteitaan ostavat. Haluatko olla hajuton ja mauton bisnestylsimys vai kiinnostava ja luova tyyliniekka?

Olet Apple-ihminen, olet kierrätys-ihminen, olet hybridiauto-ihminen. Määrittelet itsesi valintojesi kautta ja puolustat valintojasi. Niin minäkin. Siksi kirjoituksen otsikko yllätti sinut – olenhan Applen käyttäjä, eli puolestapuhuja.

Tunnepohjainen päättäminen on järkevää. Ilman kykyä päättää tunnesiteiden pohjalta jopa muropaketin valitseminen kaupassa olisi mahdotonta: jymähtäisit vertailemaan kalorimääriä, pakkauskokoja, hintaa per hiutale ja niin eteenpäin.

Kun seuraavan kerran päädyt kinastelemaan Cokiksen tai Pepsin herruudesta kannattaa muistaa, ettei kyse oikeasti ole tuotteiden eroista. Kyse on omien valintojen puolustamisesta.

Lähde: McRaney: You Are Not So Smart

4 kommentti tähän julkaisuun: “Miksi Microsoft on Applea parempi?

 1. Jukka

  Sitten on olemassa myös ns. hiljainen nihilisti, joka käyttää vain yhden ruudun vessapaperia AINA vessassa käydessään, käyttää Nokian halvimpia halpamalleja kännyköinä sekä pyörittää koneitaan Linuxilla, koneena vanha IBM Aptiva.

  Vastaa
  1. Pär Österlund Artikkelin tekijä

   Kiitos hauskasta kommentista Jukka!

   Tämä ”hiljainen nihilisti” on tehnyt itseään määrittelevän arvovalinnan samalla tavalla kuin iPadisti. Olen melko varma siitä, että nihilistisi ryhtyisi perustelemaan omien valintojensa ylivoimaisuutta, jos kyseenalaistasit hänen valintansa. Melkoinen halpis-fanboy siis!

   Vastaa
   1. Matti Uusimies

    Paitsi, ettei Hilja-Nihis ilmeisesti tee valintojaan tunnepohjaisesti mielikuvien perusteella ja niin edelleen, mitä kuului siihen fanboyn määritelmään..

    Vastaa
    1. Pär Österlund Artikkelin tekijä

     Jos Hilja-Nihis on omasta mielestään hyvä tyyppi nimenomaan rationaalisten valintojensa takia, hän on rationaali-fanboy. Jos hän taas näkee iPadin ja kalliin Bemarin ihan kelpo valintoina, mutta itselleen sopimattomina, hän lienee todella vain pragmaatikko. Heitäkin varmasti löytyy, vaikkei kovin paljoa.

     Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Spämmin välttämiseksi: *