Markkinointia vierastava asiantuntija on uhanalainen ammatti

Hittitelevisiosarja Mad Men kuvaa 60-luvun mainosmaailmaa, jossa johtoporras keskittyy röyhyttelyyn, ryyppäämiseen ja paskanpuhumiseen. Välillä käsky käy, jolloin sihteerit hoitavat hommat. Eikä johtajaparkojen tarvitse tauottaa päivätissutteluaan.

vintage interior, boss and secretary, 1934
Flam via Compfight

En ota kantaa sarjan ajankuvan todenmukaisuuteen, mutta maailma, jossa sihteerit hoitavat päivittäiset askareet, on auttamatta takanapäin. Yksi jos toinen johtaja ja asiantuntija on joutunut opettelemaan puhelimen, kalenterin ja sähköpostin käytön viimeisten vuosikymmenten aikana.

Sihteerit eivät ole ainoa ammattikunta, jonka työt ovat vähentyneet. Entisaikaiset hissitytöt ovat toimessaan vain Stockmannin juhlapäivinä, eikä bussissa enää ole erillistä rahastajaa. Onhan tietysti tehokkaampaa, että ihmiset itse painavat nappia hississä ja kuski hoitaa rahastuksen bussissa.

Saman tehokkuusajattelun hengessä perinteinen markkinointiosasto tulee olemaan ahtaalla. Sitä on erillisen rahastajan tavoin turha pitää erillään varsinaisesta liiketoiminnasta.

Teennäinen, päälle liimattu markkinointiviestintä ei houkuta. Silti sen tekemiseen palaa aikaa ja rahaa. Sen sijaan autenttisen oloiset, suorapuheiset persoonat vetävät verkossa puoleensa kärpäspaperin lailla. Ovatko he muiden tekemisistä huutelevia markkinointi-ihmisiä? Eivät, he kertovat omista ideoistaan, omasta työstään ja omista tekemisistään. Kursailematta, ilman korporaatiobullshittiä.

Povaan siis, että samalla tavalla kuin sihteerin työt ovat kaatuneet johtajan syliin, markkinointi tulee kaatumaan asiantuntijoiden syleihin. Heillä on hyppysissään markkinoinnin raaka-aineet. Heidän tarvitsee vain saada koherentti viesti ulos asiakkaille.

Tiedän vallan hyvin, että moni organisaatio on tuupattu täyteen tuppisuisia asiantuntijoita, joiden kirkkoslaavia muistuttavasta teknomongerruksesta ei ota selvää edes oman firman johto. Asiakkaista puhumattakaan. Silti he (tai heidän seuraajansa) joutuvat opettelemaan ymmärrettävän viestinnän perusteet, jotta voivat hoitaa oman osansa yrityksen markkinoinnista ja viestinnästä.

Miltä Mad Menin maailma näyttäisi, jos asiantuntijat laitettaisiin markkinointitehtäviin? Roger Sterling tviittaisi baarista, Don Draperin seuraajakunta Instagramissa olisi ison omenan näyttävin ja Peggy Olsen bloggaisi ihmisiin vaikuttamisesta ja naisen kohtaamasta lasikatosta. Onhan näillä sisällöillä jo tuotettu hittitelevisiosarja, joten miksei sama sisältö kelpaisi yrityksen markkinointiviestinnäksi?

Summa summarum: Tulevaisuuden työmahdollisuuksista kiinnostuneen asiantuntijan kannattaa opetella markkinoimaan ja asiantuntijatalojen kannattaa päästää asiantuntijansa ääneen. Sillä tavoin markkinoinnista tulee merkityksellistä viestintää pelkän mainonnan sijaan.

P.S. Onneksi markkinoijille tarjoutuu tässä yhteydessä oiva rooli asiantuntijoiden opettajina ja valmentajina. Markkinoinnin edelläkävijät ovat jo työn touhussa tekemässä itsestään tarpeettomia.

 

4 kommentti tähän julkaisuun: “Markkinointia vierastava asiantuntija on uhanalainen ammatti

  1. Pasi Kaskinen

    Osuva tarina Pär. Avaukseesi voin vain jatkaa samoilla linjoilla, kuten Risto Linturi, joka jokin aika sitten sanoi, ja tässä on sopiva aasinsilta bussikuskiin, että ”tulevaisuuden bussit ajavat itseään. Bussikuskilla voi olla tärkeämpääkin tekemistä, kuten pitää mummoa kädestä”.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Spämmin välttämiseksi: *