Kuinka teet hyviä päätöksiä?

Teemme kaikki jatkuvasti typeriä päätöksiä. Tässä asiayhteydessä tarkoitan typerällä päätöksellä sellaista, jota emme suosittelisi kaverille, jos hän olisi meidän tilanteessamme. Monesti moinen päätös syntyy, kun tunteemme ottavat meistä vallan.

Rodolfo Mendoza-Denton kertoo Psychology Today –lehdessä (Sept/Oct 2011) opiskeluaikanaan kohtaamastaan absurdista tilanteesta. Meksikolaissyntyinen Mendoza-Denton ei päässyt sisään yliopiston tiloihin, koska vartija ei uskonut hänen oikeasti olevan jatko-opiskelija. Herra hermostui kohtaamastaan ennakkoluulosta ja ryhtyi huutamaan vartijalle. Arvaten vartija piti hänen reaktiotaan lisätodisteena aiemmasta oletuksestaan, eikä tilanne muuttunut paremmaksi.

Mendoza-Denton pohti usein tapahtunutta ja huomasi vielä vuosien päästä tuohtuvansa ja vihastuvansa. Hän pystyi käsittelemään asian vasta muutettuaan muistelutapaansa karvan verran. Hän ei enää muistellut kohtaamaansa vääryyttä, vaan muisteli mieluummin jatko-opiskelijan ja vartijan kohtaamista.

Trauman kunnollinen käsittely onnistui, kun Mendoza-Denton loitonsi itsensä tapahtuneesta.

Jos Mendoza-Denton olisi osannut loitontaa itsensä tapahtuneesta jo tapahtumahetkellä, hän olisi reagoinut rauhallisesti ja selittänyt tilanteen vartijalle. Hän olisi voinut pyytää vartijan mukaan sisään katsomaan työhuonettaan tai soittamaan jonkun kollegoistaan todistamaan henkilöllisyytensä.

Teet samanlaisten tunneryöppyjen vallassa tyhmiä päätöksiä jatkuvasti. Jotta tekisit parempia päätöksiä, sinun täytyy loitontaa itsesi itsestäsi. Saman lehden blogissa Gretchen Rubin suosittelee ajattelemaan itseään kolmannessa persoonassa.

”Gretchen hätääntyy nälkäisenä, joten hän ei voi odottaa illallista liian pitkään.”

”Pärin ei kannata vetää huonosti määriteltyjä projekteja, koska jatkuva säätäminen ärsyttää häntä kohtuuttomasti.”

Itsensä ajatteleminen kolmannessa persoonassa tuntuu minusta luonnottomalta, mutta käytän samankaltaista tekniikkaa usein. Mietin, sopiiko tietty projekti luonteelleni, olisinko tyytyväinen toteuttaessani sitä ja säilyisikö motivaationi varmasti.

Älä tee itseäsi koskevia päätöksiä fiilispohjalta. Hengitä hetki rauhassa ja mieti, suosittelisitko samaa päätöstä ystävälle, joka on samassa tilanteessa. Ota etäisyyttä itsestäsi tai mieti tilannettasi kolmannessa persoonassa. Teet paremman päätöksen. 

P.S. Älä kuitenkaan sekoita tätä kolmannen henkilön ilmiöön, jonka vaikutuksen alaisena voit päätyä vaikka vaatimaan sensuuria, koska mielestäsi tietynlainen viesti voisi olla vaarallinen jollekin muulle. Vaikka eihän se tietysti sinuun vaikuta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Spämmin välttämiseksi: *