Koululaitoksen kuolemantuomio?

MIT:n ja Harvardin kaltaiset huippujenkkiyliopistot ovat tunnettuja tähtitieteellisistä lukukausimaksuistaan ja huippututkijoistaan. Siellä opetushenkilöstöä on moninkertaisesti oppilasta kohden verrattuna Suomeen ja rehtori tienaa kuin nokialaisjohtaja huippuvuosina. Silti nämä samaiset opinahjot viitoittavat tietä, jonka voisi tulkita tappavan koululaitoksen.

Verkkoyliopisto edX perustettiin juuri MIT:n ja Harvadin yhteisprojektina. Ne iskivät molemmat nohevat 30 miljoonaa taalaa per nuppi kiinni hankkeeseen, joka tarjoaa opetusta ilmaiseksi, kenelle vaan.

Lähde: edX.org

EdX:n ensimmäinen kurssi keräsi pysäyttävät 155 000 osallistujaa. Luku saa taannoiset TKK:n massaluennot näyttämään pienimuotoiselta päiväkahvittelulta. Tosin vain 7 000 opiskelijaa suoritti kurssin loppuun. Läpimenoprosentiltaan huono suoritus, mutta verrattuna MIT:n normaaliin 175 vuotuiseen suorittajaan, melkoinen harppaus eteenpäin.

Verkkopohjainen ilmaisopetus ei ole yliopistojen yksinoikeus. Kenties tunnetuin verkko-opettaja on Salman Khanin perustama Khan Akatemia. Projekti lähti herra Khanin serkuilleen tarjoamasta tukiopetuksesta. Aluksi hän opetti heitä netin välityksellä, jonka jälkeen hän päätti tehdä lisäopetusmateriaaliksi videoita.

Herra Khanille tuli melkoisena yllärinä, että serkun pitivät hänen videoitaan parempana opettajana kuin häntä itseään. Videon kanssa pystyi pysäyttämään ja kelaamaan kuinka paljon vaan, kun taas oikean Salmanin keskeyttäminen kerta toisensa jälkeen tuntui kiusalliselta.

Serkut eivät olleet ainoita videoiden faneja. Muutkin löysivät ne YouTubesta, eikä aikaakaan, kun Salman sai kiitosta kiitoksen perään tekemistään miniluennoista.

Lähde: khanacademy.org

Tätä nykyä entinen hedge-rahaston analyytikko pyörittää täysipäiväisesti Khan Akatemiaa, joka on laajentunut opetusvideoiden kokoelmasta kattavaksi opetustyökaluksi, joka tarjoaa paljon ominaisuuksia niin oppilaille kuin opettajillekin.

Palataan edX:n ja Khan Academyn jälkeen otsikon kysymykseen: ovatko näiden kaltaiset, ilmaiset verkkokoulut kuolemaksi perinteiselle koululaitokselle? En usko että ovat, mutta toivottavasti ne päätyvät ravistelemaan kankeaa koululaitosta!

Lähteet: http://www.technologyreview.com/news/506351/the-most-important-education-technology-in-200-years/, Salman Khanin TED-esitys sekä molempien palveluiden omat sivut.

3 kommentti tähän julkaisuun: “Koululaitoksen kuolemantuomio?

  1. Ville

    Hyvä Pär! Hieno postaus, ja erityisen mielenkiintoinen tuo edX. Oletko bongannut jotain mielenkiintoisia kursseja jo sieltä? Jos joku mielenkiintoinen kurssi löytyisi niin voitais ryhtyä koulukavereiksi!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Spämmin välttämiseksi: *