Mitä Paula Koivuniemeltä voi oppia järkevämmästä päätöksenteosta?

Vuosia sitten televisiossa pyöri ohjelma nimeltä Noriko Show. Ohjelmassa näyttelijä Outi Mäenpää esitti japanilaistoimittajaa, joka haastatteli suomalaisjulkkiksia huonolla englannilla. Hänen kysymyksensä olivat epäselviä ja usein vähintään kyseenalaisia.

Ohjelmaa katsellessa oli helppo tunnistaa kokeneet julkkikset. Esimerkiksi Paula Koivuniemi ei häkeltynyt oudoista kysymyksistä, vaan antoi asiallisia ja rauhallisia vastauksia, jotka eivät tosin olleet vastauksia Mäenpään esittämiin kysymyksiin.

Voisi melkein kuvitella, että kyseiset julkimot olisivat lukeneet Seth Godinin ohjeet haastatteluita varten. Ohjeissaan Godin neuvoo vastaamaan toiseen, parempaan kysymykseen, jos haastattelija ei osaa kysyä oikeita kysymyksiä.

Et ehkä tiennyt, että aivosi käyttävät jatkuvasti ammattijulkimoiden haastattelustrategiaa helpottaakseen päätöksentekoasi.

Daniel Kahneman kuvaa kirjassaan Thinking – Fast and Slow yritysjohtajaa, joka kävi osakekaupoilla. Kyseinen dirika tankkasi salkkuunsa Fordin osakkeita kymmenien miljoonien dollarien edestä.

Kun Kahneman tiedusteli investoinnin syytä, johtaja vastasi tarinalla. Hän oli äskettäin käynyt autonäyttelyssä ja tutustunut Fordin uusiin automalleihin. Jenkkikoslat olivat loistaneet näyttelyssä ja yritysjohtaja johti päätöksen: fordilaiset todella osaavat tehdä autoja! Tämä johtopäätös sai hänet ostamaan roppakaupalla kyseisen autonvalmistajan osakkeita.

Psykologina Kahneman teki mielenkiintoisen havainnon dirikan päätöksentekologiikasta. Hän ei arvioinut onko autonvalmistajan osake alihinnoiteltu. Hän ei edes yrittänyt päätellä, onko osakkeella edellytystä kallistua markkinoilla. Kun kysymys Fordiin sijoittamisesta kävi liian hankalaksi, hän vastasi helpompaan kysymykseen. Hän vastasi kysymykseen, pitikö itse Fordin autoista enemmän kuin muista. Kyseinen kyllä-vastaus oli samalla kyllä-vastaus kysymykseen, pitäisikö Fordiin sijoittaa rahaa.

Moni täysi-ikäinen suomalainen syyllistyi samanlaiseen yksinkertaistukseen alle viikko sitten. Presidentinvaalien toisella kierroksella oli vastakkain kaksi keski-ikäistä miestä, joista toinen tulisi johtamaan Suomen ulkopolitiikkaa ja toimimaan puolustusvoimien ylipäällikkönä.

Jos kysyit itseltäsi kumpi olisi parempi ulkopolitiikan johtaja ja parempi puolustusvoimien ylipäällikkö, vastaaminen oli varmasti vaikeaa. Jopa niin vaikeaa, että saatoit syyllistyä Fordiin sijoittaneen yritysjohtajan lailla vastaamaan yksinkertaisempaan kysymykseen. Todennäköisesti vastasit kysymykseen, kummasta ehdokkaasta pidät enemmän. Tai kumpi ehdokas on enemmän sinun kaltaisesi.

Kun päätät monimutkaisista asioista sinun kannattaa muistaa, että aivosi yrittävät jatkuvasti toimia todellisuutta yksiselitteisemmin. Mitä vaikeampi päätös, sitä enemmän intuitiosi oikoo. Jos taas pyydät muita tekemään vaikeita päätöksiä, sinun kannattaa tarjota heille suotuisia oikopolkuja hyödynnettäväksi.

P.S. Ensi viikolla voit lukea ensimmäisen kirjoitukseni Älykäs työ -blogissa.  

1 kommentti tähän julkaisuun: “Mitä Paula Koivuniemeltä voi oppia järkevämmästä päätöksenteosta?

  1. Paluuviite: Lyhyesti intuitiosta | Karin blogi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Spämmin välttämiseksi: *