Hyvän työpäivän metsästys

Tiedättekö sen tunteen, kun työpäivän jälkeen on varsinainen voittajafiilis? Tuntuu kuin olisi saanut aikaiseksi vaikka mitä ja energiaa piisaa muille jaettavaksi?

Niin minäkin. Mutta liian harvoin.

Ikävän usein tunnen itseni päivän päätteeksi väsyneeksi. Energiatasoni on nolla tai se on pakkasella. Huonoimmillaan tuntuu kuin päivän päätteeksi olisi enemmän ongelmia kuin mitä oli ennen työpäivän alkua.

Halusin enemmän hyvin päättyviä päiviä ja vähemmän huonosti päättyviä päiviä. Niinpä päädyin pohtimaan: voisinko suunnitella ja muotoilla työpäiväni sellaisiksi, että useampi päättyisi hyvään fiilikseen ja energiseen tunnelmaan?

Kävin läpi hyviin ja vähemmän hyviin tunnelmiin päättyneitä päiviä. Havaintojeni pohjalta tein seuraavan viisikohtaisen sotasuunnitelman hyvän työpäivän metsästystä varten.

1. Varaa rauhoittumisjakso päivän loppuun

Tämä voi kuulostaa itsestäänselvältä, mutta ei ole sitä. Jos et koskaan pääse pois työmoodista, niin et koskaan pääse pois työmoodista.

Oma kokemukseni on, että kiireessä työpaikalta lähteminen jättää päälle sekä kiireen tunteen että työmoodin. Työmoodin päättyminen vaatii jotakin muuta, johon keskittyä, kuten treenit tai jotakin sosiaalista tekemistä.

Parhaiten ja helpoiten työmoodista pääsee pois, kun ei lähde “kesken töiden” kovassa kiireessä. Noin 30 min omaa aikaa viimeisen puhelun tai palaverin jälkeen auttaa kummasti käsittelemään ja arkistoimaan keskeneräiset ajatukset, minkä jälkeen työmoodista on helpompi poistua.

2. Tee jotakin valmiiksi ennen koneen lyömistä kiinni

Tämä liittyy vahvasti rauhoittumisjaksoon. Usein parhaat päivät ovat juuri niitä, kun rauhoittumisjakson aikana saa useita pieniä asioita ruksittua pois tehtävälistalta. Kyse voi olla banaalista asiasta, kuten matkalaskun tekemisestä tai rasittavaan sähköpostiin vastaamisesta.

Kun on saanut yhden tai useamman asian valmiiksi ja ruksittua pois listalta, on yleensä hyvä fiilis. Eli juuri sellainen fiilis, mihin työpäivä kannattaa päättää. Josta pääsemmekin seuraavaan kohtaan.

3. Älä tarkista sähköposteja puhelimelta heti kotiin päästyä

Varmin tapa pilata hyvin päättynyt päivä on tarkistaa työpäivän jälkeen josko sähköpostiin olisi vielä tipahtanut jotakin, joka on hoidettava kiireesti. Voin kertoa, että keskimääräinen illalla lähetetty sähköposti (a) voi odottaa aamuun ja (b) ei tule olemaan innostavan positiivinen.

Olen jo sulkenut sähköpostin ilmoitukset puhelimesta. Ikoni ei edes näytä lukemattomien viestien määrää, koska muuten kiusaus avata äppi olisi liian suuri. Silti päädyn usein rutiininomaisesti selailemaan sähköposteja metrossa, kotisohvalla ja milloin missäkin. Yleensä vain pilatakseni oman mielialani.

4. Älä tunge päivää liian täyteen

Tämä ei varmasti tule kenellekään yllätyksenä, mutta yli kymmenen palaverin päivät eivät ole kivoja. Jatkuva kiire, kasaantuvat sähköpostit, ainainen context switch ja väliin jäänyt lounas eivät tee hyvää kenellekään.

Joten muistutus itselleni: silloin kun tuntuu kaikista houkuttelevimmalta tunkea päivä liian täyteen löytääkseen aikaa kaikelle on itse asiassa huonoin mahdollinen aika tunkea päivä liian täyteen. Yritä siis välttää ylibuukkaamista.

5. Suunnittele päivän ohjelmaan jotakin kivaa/hauskaa/energisoivaa

Luterilaisen työmoraalin omaavana masokistina voin muistuttaa itseäni tästä maailman tappiin saakka ilman, että viesti menee perille. Yritän silti.

Kun päivän aikana on odotettavissa jotakin mukavaa, niin sekä odotus että itse mukava asia ovat palkitsevia.

***

Nyt tiedän mitä tavoitella. Jäljellä on vain harjoituksen vaikea osuus: suunnitelmasta kiinni pitäminen silloin, kun se on vaikeaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Spämmin välttämiseksi: *