Hyvä myyjä seuraa asiakastaan

Sosiaalisen median nousun myötä ilmestynyt itsensäpaljastuksen massahurmos on mitä mainioin mahdollisuus myyntimiehille ja -naisille.Ennen asiakkaita piti juottaa tuntikaupalla kapakassa, jotta heistä sai puristettua tiedot, jotka nykyisin pamautetaan kaiken kansan nähtäville Twitteriin.

Lähde: sxc.hu / chidsey
Lähde: sxc.hu / chidsey

Jostakin syystä tätä uutta avoimuutta hyödynnetään vain harvoin. Mielestäni jokaisen kaupparatsun pitäisi seurata asiakkaitaan Twitterissä, pyytää heidät kaveriksi LinkedIn:ssä ja tilata heidän blogiensa RSS-syötteet. Pienellä työllä löytää tolkuttomasti uusia, kiinnostavia puheenaiheita.

Asiakkaiden seuraaminen verkossa ei tietenkään rajoitu asiakkaan itsensä julkaisemaan tietoon. Etenkin B2B-puolella asiakkaiden toimia verkossa voi seurata melko vapaasti, oli kyse sitten verkkosivujen käytöstä, sähköposteihin reagoinnista tai pitkistä hiljaisista jaksoista asiakasextranetissä.

Oman ammatillisen piirin tekemisten seuraaminen ei ole mikään uusi juttu. Siitä on vain tullut valtavirtaa sitä mukaan, mitä suurempi osa viestinnästä on siirtynyt verkkoon. Suuryrityksen johtajan elämää on aina ollut helppo seurata lukemalla lehtiä, käymällä seminaareissa ja kuuntelemalla huhupuheita. Nyt sama on mahdollista myös monen riviasiakkaan osalta. Mutta mitä hyötyä siitä on?

Seuraaminen on merkki mielenkiinnosta ja välittämisestä. Sen puhdas hyöty löytyy kasvaneesta asiakasymmärryksestä, uusien myyntimahdollisuuksien löytymisestä ja siitä yksinkertaisesta tosiasiasta, että asiakassuhde lujittuu, jos asiakkaan tekemiset oikeasti kiinnostavat myyjää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Spämmin välttämiseksi: *