Hipsterit maksoivat Nalle Wahlroosin Bentleyn

Indie on kapitalismin salarakas, joka kaataa jatkuvasti polttoainetta markkinatalouden moottoriin. Ilman hipstereitä, fennovegaaneja ja indie-skeneä markkinat kuihtuisivat.

Yhtälö on hyvin helppo: ellei uusia muoti-ilmiöitä synny, yritykset voivat myydä vähemmän. Jos tiukat farkut ovat muotia kolmekymmentä vuotta, farkkujen menekki laskee. Kyllä vanhat vielä kelpaavat, mutta vanhentuneet eivät.

Tarkastellaan ilmiötä musiikin kautta.

Oletetaan sinun olevan indie-musiikin ystävä. Käytät aikaa ja vaivaa etsiäksesi tuntemattomia, mutta lahjakkaita bändejä. Hyvän bändin löytyessä kehut heidän musiikkiaan ystävillesi, ostat tukimielessä omakustannelevyn ja käyt keikoilla.

Sinun ja kaltaistesi takia bändi saa enemmän faneja, enemmän keikkoja ja lopulta he voivat keskittyä täysipäiväisesti musiikin tekemiseen. Bändi on sinulle edelleen kiinnostava, mutta vähenevässä määrin, koska moni tuntee sen jo.

Lopulta bändi saa levytyssopimuksen ison talon kanssa ja he lyövät läpi. Viimeistään tässä vaiheessa hylkäät bändin liian kaupallisena ja alat etsimään seuraavia piilotettuja lahjakkuuksia. Toistat saman harjoituksen.

Yritykset pyrkivät hyödyntämään vaihtoehtoisia suuntauksia yhä enemmän. Isoilla vaatetaloilla on nykyisin töissä ihmisiä, joiden tehtävä on roikkua baareissa ja keikoilla etsimässä uusia tyylisuuntia. Alakulttuurit pyritään saamaan massatuotantoon yhä nopeammin, jotta kierto nopeutuisi.

Kuten huomaat, hipsterit ovat avainasemassa Nalle Wahlroosin kaltaisille rahamiehille, jotta heillä on varaa uuteen Bentleyyn. Tästä ei pääse yli eikä ympäri, vaikka kapitalismi kuinka pännisi. Ellei sitten omavaraistalous kiinnosta.

Lähde: McRaney: You Are Not So Smart

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Spämmin välttämiseksi: *