Bill haluaa sinut pois toimistolta, kotiin siitä!

Marriott-hotelliketju on tunnettu erinomaisesta palvelustaan. Ylläpitääkseen asiakkaiden odottamaa korkeaa laatutasoa Marriotin hotelleissa on ollut face time -käytäntö, jonka tarkoituksena on pitää työntekijöitä johtoa ja päälliköitä myöten mahdollisimman paljon paikan päällä.

Hotellibisneksessä palvelun pitää pelata 24/7 ja jokainen päivä on yhtä tärkeä. Perjantai-iltapäivänä ilmennyttä ongelmaa ei voi lykätä maanantaille, koska silloin on auttamatta liian myöhäistä.

Face time –käytännön vuoksi hotellin työntekijät tekivät jatkuvasti 50-, 55- ja jopa 60-tuntisia työviikkoja.

Bostonissa sijaitsevan Copley Marriotin johtaja Bill Munck alkoi haistamaan palaneen käryn, kun kovaa tulosta tekevät työntekijät jättivät hotelliketjun liian pitkien päivien takia. He halusivat aikaa perheilleen, eivätkä jaksaneet elää pelkän työnteon vuoksi.

Bill riemastui kuullessaan ketjujohdon alkavasta Manager Flexibility –kokeilusta, jonka tarkoituksena oli lyhentää työaikaa. Billin tavoin muutkin johtajat olivat huomanneet, että heidän päällikkönsä tekivät turhia töitä ja venyttivät tehtäviään, koska heidän oletettiin painavan pitkää päivää.

Miksi työntekijä tekisi duunia tehokkaasti, jos hänen silti täytyy istua toimistolla odottamassa kello kuutta?

Ylipuhuttuaan johtoryhmänsä ongelman vakavuudesta ja ratkaisun potentiaalista, he alkoivat systemaattisesti karsimaan turhaa työtä. Kaiken takana oli tavoite saada työntekijät lähtemään kotiin aikaisemmin.

Yksityiskohdat olivat tärkeitä. Jos työntekijä huomaa, että hänen esimiehensä katsoo kelloa hänen lähtiessään kotiin, koko projekti on vaarassa.

Heti alkumetreillä eräs irtisanoutunut myyntipäällikkö halusi perua eropyyntönsä. Uudistukset johtivat merkittäviin parannuksiin henkilöstön tyytyväisyydessä, eikä tulos kärsinyt. Asiakastyytyväisyys pysyi niinikään korkeana.

Voitiin todeta, ettei johtoa tarvinnut istuuttaa työpaikalla väkipakolla tulosten saamiseksi!

Kauppalehti kirjoitti nettisivuillaan (6.9.2011), että lorviminen töissä on pian sairauslomia suurempi ongelma. Osana ongelmaa ovat varmasti samankaltaiset tekijät kuin Marriotin tapauksessa. Työntekijät istuvat pakosta työpisteillään odottamassa motivaatiota, flow-tilaa ja merkityksellistä tekemistä.

Kellokortti ja työajan kyttääminen tuntuvat tuulahdukselta 80-luvulta. Nykyisin ihmisillä on mahdollisuus tehdä töitä missä vaan ja milloin vaan. Teknologia ei enää toimi jarruna, ainoastaan yrityksen toimintatavat estävät joustavan työnteon.

Suomessa vietetään 16.9.2011 kansallista etätyöpäivää, joka voi toimia verukkeena päästä pois toimistolta, jos pomosi normaalisti nihkeilee. Töitä kannattaa tehdä siellä, missä saa eniten tuloksia aikaan.

Minun täytyy myöntää, että vastoin yleistä trendiä, viihdyn toimistolla. Saan siellä yleensä enemmän aikaan ja pystyn keskittymään töihin paremmin. Lukeminen, suunnittelu ja sähköpostien kirjoittaminen sujuvat missä vaan, mutta pidempää keskittymistä vaativille töille toimisto on paras paikka. Silti vaipuisin epätoivoon, jos jokaisen pikkuhomman hoitaminen vaatisi käyntiä konttorilla.

Elämää helpottava teknologia ei tarkoita, etteikö toimistoa enää tarvittaisi. Toimisto on usein paras paikka tehdä töitä, muttei suinkaan ainoa. Toimistolla on tärkeä sosiaalinen ulottuvuus, koska teknologia ei voi korvata kohtaamista kasvokkain.

Miksi sitoisit itsesi väkisin yhteen paikkaan, kun ei ole pakko.

Bill Munckin ja Marriott-hotelliketjun tarina julkaistiin (uudestaan) Harward Business Reviewn syksyn 2011 numerossa. Alkuperäinen tarina on vuodelta 2001, eli samojen ongelmien kanssa on kamppailtu pitkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Spämmin välttämiseksi: *