TOP5-lista: näin päätökset töissä OIKEASTI tehdään

Varoitus: seuraava teksti sisältää paljastuksia, joiden jälkeen et enää koskaan katso työkavereitasi entiseen tapaan. Pian tunnet heidän karmivat salaisuutensa ja tiedät, mistä epäjohdonmukainen poukkoilu oikeasti johtuu. Valheiden aika on ohi!

Standing at the Gates of HellCreative Commons License Shane Gorski via Compfight

1) Pärstäkerroinprioriteetti

Jorma on hyvä tyyppi. Auttoi muutossa ja toi samppanjaa syntymäpäivänä. Tosi kiva kaveri. Kun Jorma pyytää jotakin, homma hoituu. Eihän hänelle halua tuottaa pettymystä. Töiden jälkeinen kaljallakäynti olisi paljon tyhmempi tapahtuma, jos Jorma mököttäisi tuopin äärellä.

Yleisin tapa tehdä päätöksiä töissä perustuu puhtaasti asian esittäjän pärstäkertoimeen. Mukavia heppuja autetaan, mulkeroiden hommia hankaloitetaan. Mieti tarkkaan, kumpaan kategoriaan kannattaa kuulua.

2) Jankutusprioriteetti

Kollega pyytää hoitamaan jonkun asian. Hän ei ole erityisen hyvä tyyppi, joten homma jää jonoon. Yleensä se tulee kuitenkin tehtyä, kun työkaveri on käynyt jankuttamassa asiasta kymmenen kertaa. Eihän sellaista itkuvirttä jaksa kuunnella kukaan!

3) ”Kaikki haluu” –prioriteetti

”Kaikki haluu” –prioriteetti on läheistä sukua jankutusprioriteetille. Siinä missä jankutusprioriteetti perustui saman ihmisen toistuviin pyyntöihin, perustuu ”kaikki haluu” –prioriteetti suuren ihmismäärän tekemiin, samanlaisiin tai samankaltaisiin pyyntöihin. Pyyntöjen määrä lienee vakio, eli kymmenen jankutuskertaa samalta työtoverilta vastaa kymmenen eri työkaverin esittämää, samaa pyyntöä.

4) Pomoprioriteetti

Pomoprioriteetti toimii melkein pärstäkerroinprioriteetin tavoin. Pärstäkertoimen sijaan määräävä tekijä on kauluksessa killuttavien natsojen määrä. Kun pääjohtaja käskee, melkein kuka vaan hyppää. Ei sillä ole väliä, onko touhussa järkeä, kunhan käsky tulee tarpeeksi korkealta.

5) Liiketoimintaprioriteetti

Liiketoimintaprioriteetti on tuttu lähinnä akateemisista oppikirjoista. Sen mukaan päätökset pitäisi tehdä sillä perustein, tuottavatko (lasken tähän mukaan myös säästön) ne vai eivät. Oikeasti liiketoiminnallisin perustein tehtyjä päätöksiä näkee vain harvakseltaan, vaikka niistä kuuleekin paljon.

Usein kohtien 1-4 mukaan tehdyt päätökset yritetään jälkikäteen epätoivoisesti naamioida liiketoiminnallisin perustein tehdyiksi päätöksiksi. Pomon pitäisi kuulemma tykätä…

Palaan astetta vakavampaan otteeseen taas seuraavassa kirjoituksessa. Lupaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Spämmin välttämiseksi: *